Hjem / Nyheter / Lar blinde «se» naturen
Ny teknologi lar blinde som Annarita tolke bilder under kjøreturen. (Foto: Ford)
Ny teknologi lar blinde som Annarita tolke bilder under kjøreturen. (Foto: Ford)

Lar blinde «se» naturen

Å kunne nyte utsikten er en viktig del av kjøreturen, men hva med de som har veldig nedsatt syn? Ford har løsningen. Se selv.

«Feel the View», føl utsikten på godt norsk, er et noe spesielt konsept utviklet av Ford i Italia og deres partnere GTB Roma og gründerselskapet Aedo som har spesialisert på å utvikle hjelpemidler for blinde og svaksynte.

Annonse

De har rett og slett kommet opp med en teknologi som lar svaksynte og blinde føle naturen via et «blindebilde» på en smart siderute.

Teknologien fungerer slikt at en liten boks tolker høyoppløselige bilder, omgjør disse til gråtoner og projiserer dette til bilens smarte siderute. Det er opptil 255 ulike grader av gråtoner som vibrerer med forskjellig intensitet som gjør det mulig å lese utsikten med fingertuppene.

For å hjelpe til med tolkningen brukes kunstig intelligens (AI) til å analysere bildene som blir tatt, og deretter beskrive hva de ser over bilens høyttaleranlegg.

I videoen under treffer vi blant annet 36 år gamle Annarita som er blind, men hun er ellers som mange andre og elsker bilturer med venner. Så hva om hun kunne se en ting, hva ville det første vært?

‒ Jeg ville virkelig elsket å se solnedgangen. Jeg tror å se den sammen med den du elsker vil være den beste tingen noensinne, sier hun.

Annonse

Men hun drømmer også om å se snødekte fjell. Og det får hun på en måte i videoen. Der blir et snødekt fjell avbildet, og som vi ser leser teknologien bildet og forteller henne hva hun ser.

Vi har dog en dårlig litt dårlig nyhet til de blind og svaksynte. Det foreligger nemlig ikke noen konkrete planer om å sette dette i produksjon ennå, og «Feel The View» er foreløpig kun en tidlig prototype.

Men det betyr nødvendigvis ikke at det aldri kommer.

‒ Vi ønsker å forbedre vanlig menneskers liv, og dette har vært en fantastisk mulighet til å hjelpe blinde med å nyte og glede seg over noe som for mange er en viktig del av bilturen ‒ nemlig utsikten. Teknologien er avansert, men konseptet er relativt enkelt og kan gjøre en kjedelig kjøretur til noe virkelig minneverdig, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Et tysk forbrukerråd etterlyser norske eiere for et gruppesøksmål mot Volkswagen. (Begge foto: VW)

Etterlyser 140.959 norske bilkjøpere

Et tysk forbrukerråd etterlyser nå norske bileiere som vil være med på et tysk gruppesøksmål …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *