Annonse
Hjem Nyheter I år sjekkes 17.000 norske bruer

I år sjekkes 17.000 norske bruer

Etter den forferdelige brokollapsen i Italia har det blitt stilt spørsmål om noe lignende kunne skjedd i Norge. Statens vegvesen beroliger bekymrede trafikanter.

Tirsdag kollapset en diger betongbru på en av hovedveiene i Italia, A10. Morandi-brua i Genoa på rundt 200 meter var satt opp på 1960-tallet, og store deler av konstruksjonen kollapset rundt 45 meter ned over et jernbanespor, en elv og et varehus.

Det var mange kjøretøy på brua, og til nå er 39 personer bekreftet omkommet og flere titalls er skadet. Opp mot 20 personer er også savnet etter den forferdelige ulykken, men det er også flere som er funnet i live.

Hva som gikk galt er fortsatt uklart, men et voldsomt regnvær kan ha spilt inn. Autostrade per l’Italia er ansvarlig for brua, og hevder at de gjennomførte omfattende vedlikehold i 2016. Saken etterforskes nå, og Autostrade per l’Italia har fått 15 dager på seg til å finne ut hva som gikk galt.

Brukollapsen har sendt sjokkbølger verden over, for når dette kan skje i Italia kan det vel skje over alt?

Saken fortsetter under Annonsen

I Norge finnes det rundt 17.500 bruer på riks- og fylkesveinettet som Vegvesenet forvalter, og de seneste årene har det stadig vært nyheter om bruer som ikke vedlikeholdes i henhold til det nasjonale regelverket.

Vegvesenet holder nå på med et omfattende vedlikeholdsarbeid i tunnelene, og vegdirektør Terje Moe Gustavsen sa blant annet da statsbudsjettet ble lagt fram at bruene blir nedprioritert i år.

Men det betyr ikke det samme som at de er farlige.

– Vi har god kontroll på våre bruer, og de er trygge å kjøre på, sier avdelingsdirektør Børre Stensvold i Vegdirektoratet.

– Det er ingen gitt å garantere for enhver tenkelig situasjon. Men det har ikke skjedd i moderne tid at en norsk veibru har falt ned som en følge av manglende vedlikehold eller tilstandskontroll, legger han til.

Vegvesenet opplyser at de i fjor gjennomførte 14.248 inspeksjoner av norske bruer ‒ 3.789 hovedinspeksjoner og 10.459 enkeltinspeksjoner.

I år er det planlagt 17.000 inspeksjoner. Det er rundt 17.500 bruer inkludert ferjekaier på riks- og fylkesvegnettet

Vegvesenet utbreder nå en av landes eldste motorveibruer, 51 år gamle Kirkelinna-bruene i Lier. (Foto: Kjell Wold, Vegvesenet)
Vegvesenet utbreder nå en av landes eldste motorveibruer, 51 år gamle Kirkelinna-bruene i Lier. (Foto: Kjell Wold, Vegvesenet)

Bruinspektør Stein Fergestad hos dr. ing Aas-Jakobsen har 30 år i faget, både med konstruksjon av bruer og inspeksjoner for Statens vegvesen.

– Jeg mener Vegvesenets periodiske hovedinspeksjoner er et helt vesentlig bidrag til å unngå plutselige sammenbrudd, sier Fergestad til Vegnett.no.

– 5-årsinspeksjonene, sidemannskontroll og overordnet kontroll fra regionene og Vegdirektoratet gjør at feil blir oppdaget i tide, legger han til.

Han har ikke inngående kjennskap til brua i Genoa, men har studert bildene.

‒ Jeg vil ikke spekulere i hvorfor den falt ned, sier Stensvold.

‒ Morandi-brua i Genova synes å ha en svært uvanlig konstruksjon. Den er en kombinasjon av fagverksbru og skråstagsbru, hvor skråstagene er utført i spennarmert betong. Vi har 17 skråstagbruer i Norge, men ingen av dem har et bæresystem lik Morandi-brua.

Det har også vært brukollapser i Norge, men ikke som følge av konstruksjonssvikt eller mangel på vedlikehold.

Disse har oppstått i en kombinasjon av bygging og naturkrefter, og det ferskeste eksempelet er Skjeggestadbrua på E18 i Vestfold i 2015. Under bygging ble det utløst et jordskred grunnet arbeid på en golfbane i nærheten, ifølge undersøkelser i etterkant. Skadene på pilarene førte til at kjørebanen fikk en alvorlig knekk, men brubane og pilarer sto.

Brua ble revet ned og bygd opp igjen etter kollapsen, og er nå i drift.

Vegvesenet opplyser at årlig får rundt 10 bruer alvorlige skader som en følge av ytre påkjenninger, i de fleste tilfeller grunnet påkjørsler.

Alle norske bruer på riks- og fylkesvei skal ifølge regelverket gjennomgå en grundig hovedinspeksjon hvert 5 år.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,818FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker