Høytflygende nordmann

Andreas Mikkelsen klarte ikke å komme på pallen i Rally Sverige for fjerde gang, men to andre norske førere sørget imidlertid for litt norsk jubel.

Årets andre runde i rally-VM ble kjørt i helga som var, og det eneste norske håpet i WRC-klassen var Hyundai-føreren Andreas Mikkelsen.

29-åringen har en 2. plass og to 3. plasser fra snørunden tidligere, men til tross for at han lenge lå på 2. plass under årets utgave endte han til slutt 8,7 sekunder unna pallen.

Oslo-mannen måtte altså ta til takke med den litt sure 4. plassen, etter en helg helt litt på det jevne.

Mikkelsen lå helt nede på 7. plass etter at fire strekninger var kjørt, men så havnet de fleste over han i trøbbel under til dels vanskelige forhold.

Dermed avanserte han etter hvert til 2. plass, som han mistet på den fjerde siste fartsprøven.

Toyota-føreren Ott Tänak fra Estland var iskald under snørallyet, og vant med 53 sekunder ned til den finske Citroën-føreren Esapekka Lappi.

Mikkelsens lagkamerat Thierry Neuville tok 3. plassen, kun tre sekunder bak Lappi.

Etter to VM-runder leder Tänak med sine 47 poeng, fulgt av Neuville med 40 poeng og Rally Monte Carlo-vinner Sébastien Ogier 31 poeng. Den regjerende franske mesteren havnet i trøbbel på de snødekte veiene, og endte helt nede på 29. plass.

En annen regjerende mester med navnet Sébastien var også på plass i Sverige.

Sébastien Loeb signert for Hyundai foran årets sesong, og skal kjøre seks VM-runder i år. Loeb klarte seg brukbart på de svenske og norske veiene, og endte på en grei 7. plass, 1. minutt og 49 sekunder bak Tänak.

Men selv om Mikkelsen ikke fant flyten ble det norsk jubel i Rally Sverige.

Ole Christian Veiby og kartleser Jonas Andersson kjører i WRC2-klassen, og gjorde det med bravur i helga.

I sin nye Volkswagen Polo GTI R5 ledet han hele helga, og endte opp med en suveren seier i klassen under den rene WRC-bilene.

‒ Dette er nesten som en drøm som har gått i oppfyllelse. Det er så utrolig deilig! Jeg har jo fulgt Rally Sverige siden jeg var liten gutt, og har jo drømt om å en dag stå på toppen av seierspallen, sier han.

Veiby endte drøyt seks minutter bak vinneren, men med en bil med rundt 100 hestekrefter mindre enn WRC-førerne er det ikke mulig å sammenligne med disse.

Men mot konkurrentene i jevngode biler i WRC2 og WRC2Pro (fabrikksteam) var nordmannen helt suveren, og nærmest han kom faktisk en annen nordmann.

Mads Østberg er ansatt som utviklingsførere i Citroën, og slo blant annet Skoda- og Ford-føreren i WRC2Pro-klassen og endte på 2. plass i RC2-klassen som inkluderer begge de to klassene, snaue to minutter bak Veiby.

Men den unge nordmannen var det altså ingenting å gjøre med.

‒ Vi har prestert bra hele helgen, og det var en fight nesten helt til siste prøva. Vi har vært raskest på 8 av fartsetappene under helgen, og det kjennes ekstra godt med seier når man virkelig har slåss for den, sier 22-åringen.

Og for de som tror at Veiby hadde enkel konkurranse i Sverige må tro om igjen. For lagkamerat i Volkswagen var ingen ringere enn Johan Kristoffersson, den eminente føreren som har herjet i rallycross-VM.

Faktisk har Kristoffersson «arvet» den tidligere kartleseren til Veiby, Stig-Rune Skjærmoen, og duoen viste fin form da de vant en SM-runde for bare noen uker siden.

Veiby og Kristoffersson kjørte altså begge Polo GTI R5, men svensken var sjanseløs mot nordmannen.

På en av fartsprøvene ga Kristoffersson alt han hadde, men ble likevel slått med 2,6 sekunder av Veiby.

‒ Jeg syns jeg tok i skikkelig, men han kjører utrolig bra, sa han til svensk radio etter SS7.

Veiby innledet Rally Sverige torsdag kveld med biltrøbbel allerede på den første fartsprøven, og han måtte kjøre gjennom åpningsprøven med en bil i en såkalt «safe-modus».

Men allerede fredag morgen fungerte alt, og etter det så han seg ikke tilbake.

‒ Bilen har fungert perfekt hele helgen, det lille på torsdag kveld fikk teamet fort fiksa. Selv om det har vært utrolig vanskelig forhold, særlig på andre gjennomkjøring av prøvene, så har det gått greit.

Veibys første og fram til helgen eneste seier i WRC2 kom under Rally Polen i 2017, og med 1. plass i Rally Sverige leder han også WRC2-klassen etter to runder.

Han innledet sesongen med en 3. plass i Rally Monte Carlo, og skal jakte en ny seier i Rally Mexico som starter 7. mars.