Hjem / Motorsport / Highway to Hell
WRX tar motorveien til Hell denne helga. (Foto: Red Bull)
WRX tar motorveien til Hell denne helga. (Foto: Red Bull)

Highway to Hell

Det australske rockebandet AC/DC hadde neppe Norge i tankene da de lagde låta «Highway to Hell», men det har absolutt rallycrossførerne.

Blant disse, altså rallycrossførerne og ikke rockerne, er det to nordmenn som hevder seg i toppen ‒ tidligere verdensmester og Volkswagen-fører Petter Solberg og Audi-fører Andreas Bakkerud.

Annonse

Grunnen er ganske så enkel, Lånkebanen ligger i nærheten av Hell i Stjørdal, og er en rallycrossbane som ble åpnet tilbake i 1988.

Da det internasjonale bilsportforbundet FIA bestemte seg for å kjøre i gang et VM i rallycross (WRX) i 2014, var Norge et av de åpenbare landene som måtte ha en VM-runde. Nordmenn har jo herjet sporten i mange tiår, og alle med litt bensin i blodet nikker anerkjennende når de hører navnet Martin Schanche ‒ denne villstyringen fra Tana i Finnmark.

Og FIA var kjappe til å sikre seg at VM-runden i Norge ble kjørt på Hell, navnet klinger skikkelig på engelsk og banen holder i tillegg god standard.

Så dermed har Lånkebanen vært et fast innslag på VM-kalenderen, og nå er det klart for den femte VM-runden på Hell.

Man skulle tro at Petter Solberg har herjet på hjemmebane, ettersom han tross alt er dobbelt verdensmester i WRX. Men den gang ei.

Annonse

Solberg har vært forfulgt av uhell og marginer som har gått mot han på Lånkebanen, og det beste han har klart er en 2. plass i 2014 og en 4. plass i 2016. I de to andre årene glapp til og med finalen.

Petter Solberg har ikke fått det helt tilpå Hell. Nå er han revansjelysten. (Foto: Red Bull)
Petter Solberg har ikke fått det helt til på Hell. Nå vil han rette på det. (Foto: Red Bull)

Nå er han skikkelig revansjelysten etter at ting nok en gang gikk mot han i Silverstone, hvor han krasjet med lagkamerat Johan Kristoffersson i semifinalen.

‒ Det var frustrerende å se at finalen glippe i Silverstone, men nå har jeg muligheten til å rette det opp. Uheldigvis, tidligere har jeg alltid manglet marginene man trenger for å vinne under rundene på Hell. Men det skal ikke skje nå, og det er på tide at ting blir annerledes denne gang, sier en offensiv Solberg som altså sikter seg inn på det øverste trinnet på pallen.

Det trinnet kjenner den andre nordmannen i WRX godt.

Andreas Bakkerud vant nemlig den norske VM-runden i 2016 i suveren stil, og ble nummer to bak Solbergs lagkamerat Kristoffersson under fjorårets runde.

Bakkerud har en egen supporterklubb som gjr seg bemerket. (Foto: Audi)
Bakkerud har en egen supporterklubb som gjr seg bemerket. (Foto: Audi)

Og med en armada av fans med lyseblå skjorter som frenetisk brøler spesialkomponerte supportersanger ringside har ikke bergenseren tenkt å gi seg uten kamp i år heller.

‒ Jeg er ufattelig klar for helgens runde, sier han.

‒ Hell er både hjemmerallyet mitt og absolutt en av mine favorittbaner. Og med en 2. plass på Silverstone sikter jeg enda høyere nå, slår han fast.

Begge nordmennene har altså ambisjoner om å gå helt til topps, og det blåser opp til en skikkelig norsk storm i Stjørdal til helga.

Det er kjørt fire VM-runder så langt, og Kristoffersson som kjører for Solbergs team PSRX Volkswagen Sweden har vunnet tre av dem, mens det franske rally-esset Sébastien Loeb som kjører for Team Peugeot Total tok seieren i den belgiske runden.

Kristoffersson leder mesterskapet sammenlagt etter å ha hanket inn 105 poeng så langt, etterfulgt av Loeb med 91 poeng og Bakkerud med 83 poeng.

Solberg deler 4. plassen med Bakkeruds lagkamerat og teamsjef Mattias Ekström som begge står med 80 poeng, før det er litt avstand til Loebs lagkamerat Timmy Hansen fra Sverige som har 71 poeng.

Alle disse seks kjører altså for fabrikksteam, og årets mesterskap har blitt en kamp mellom Volkswagen, Audi og Peugeot.

I lagmesterskapet troner Solbergs Volkswagen på topp med 185 poeng, fulgt av Bakkeruds Audi med 163 poeng og Peugeot halsende bak med 162 poeng.

Team Verksted World RX of Norway som VM-runden offisielt heter innledes med kvalifiseringsheat lørdag, og det kjøres også heat søndag før det avsluttes med semifinaler og finalen ut på ettermiddagen.

Også den mindre klassen RX2 kjører på Lånkebanen, med Sondre Evjen, Ben-Philip Gundersen og Henrik Krogstad som de store norske håpene. De er henholdsvis nummer 3, 4 og 5 i RX2-mesterskapet som har gjort unna to av sju runder.

WRX skal kjøre 12 runder denne sesongen, som avsluttes med en runde i Sør-Afrika 25. november.

Den femte runden kjøres altså i Norge. Det er bare å følge «highway to Hell» så kommer du dit. Og sett gjerne på Bon Scott og AC/DC mens du kjører dit.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Kimi Räikkönen forlater Ferrari og kjører for Sauber kommende sesong. (Begge foto: Ferrari)

Kimi fra Ferrari til Sauber

Kimi Räikkönen får ikke fornyet tillit i Ferraris formel 1-lag etter årets sesong, og skal …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *