Hjem / Nyheter / Folket flykter fra bilene
Lyft sier at stadig flere dropper det å eie biler. (Foto: Ford)
Lyft sier at stadig flere dropper det å eie biler. (Foto: Ford)

Folket flykter fra bilene

Med selvkjørende biler satser bilindustrien mye på bildeling i framtiden. Og kan skyte seg selv i foten.

For selvkjørende biler betyr ikke bare at privatpersoner kan dele biler på en enkel måte. I framtiden kan du bare bestille en slik via en app, og den står utenfor på det gitte tidspunktet.

Annonse

Selvkjørende åpner også turdelingsmarkedet opp enda mer. Selskaper som Uber og Lyft vil kunne drive taxi-lignende forretning uten å måtte betale en sjåfør, og dermed går kostandene betraktelig ned.

For den ordinære taxinæringen må dette betone seg som et aldri så lite mareritt.

Og allerede nå ser vi tegnene på hva som kommer til å skje.

Nemlig at folket slutter å eie egen bil.

Turdelingsselskapet Lyft som operer i alle de store amerikanske byene har publisert sin rapport fra 2017, og det er ikke hyggelig lesing for bilprodusentene ‒ eller drosjenæringen.

Annonse

De hevder at de har gjennomført hele 375,5 millioner turer, en oppgang på 130 prosent. Disse er fordelt på 23 millioner forskjellige passasjerer, nær en dobling, og de har 1,4 millioner førere, også nær en dobling.

Og nå kommer vi til det store poenget.

For Lyft hevder at 50 prosent av passasjerene bruker bilen mindre på grunn av dem, og hver fjerde hevder at det å eie bil er blitt mindre viktig.

Og de sier at nærmere 250 000 allerede har droppet det å eie bil.

Om en kvart million allerede nå har bestemt seg for at de ikke trenger egen bil, kan vi bare tenke oss hvordan dette vil bli når de selvkjørende bilene kommer for fullt kanskje en gang sent ut på 2020-tallet.

For 83 prosent av de som Lyft har spurt sier at de allerede nå, uten å helt vite hvordan selvkjørende biler fortoner seg, er åpen for å ta slike biler.

Om det er mørke skyer over framtidens bilsalg og den tradisjonelle drosjenæringen så er det solskinn over antall biler, trafikken, trafikkulykker og miljøet. For alle de tingene er de selvkjørende bilene utelukkende positivt.

At turdelingsnæringen har sett mulighetene de autonome bilene gir er hevet over enhver tvil. Uber har for eksempel allerede inngått en svær avtale med Volvo som innebærer at de kjøper en grunnmodell av XC90 som de skal utstyre med egen autonom teknologi.

Lyft på sin side har inngått et lignende samarbeid med Ford hvor de skal plassere sin selvkjørende plattform på toppen av Ford-modeller.

De forbereder seg altså på det som kommer.

Og det er roboter i form av selvkjørende biler. Og stadig flere aksepterer dem. Og kommer til å bruke dem.

Følg bil24.no på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Ami One Concept er en elektrisk mopedbil med toppfart på 45 km/t. (Alle foto: Citroën)

En elbil for 16-åringer

Citroën viser fram en elbil så liten at man kanskje ikke trenger sertifikat til å …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *