Hjem / Nyheter / Elbil ble årets racerbil
ID. R Pikes Peak hanket inn to store priser. (Begge foto: VW)
ID. R Pikes Peak hanket inn to store priser. (Begge foto: VW)

Elbil ble årets racerbil

Noen elbiler er litt mer spektakulære enn andre. Den kan vi trygt si om Volkswagen ID. R.

Hva får du for 680 elektriske hestekrefter? Jo, priser fra både Auto Bild Motorsport og BBC Top Gear. Og en historisk rekord.

Annonse

Tilbake i juni skjedde det noe som både er historisk og litt av et veiskille i motorsporten. I verdens mest kjente bakkeløp, Pikes Peak, konkurrerer alle typer biler mot hverandre, og der stilte også Volkswagen opp med den helelektriske sportsbilen ID. R Pikes Peak.

Dette er en slags pilotbil for Volkswagen, og med den elektriske superbilen kommer produsenten opp med løsninger som kan havne i vanlige elbiler i årene som kommer.

«Prøvekluten» hadde som mål å slå rekorden for elbiler rundt de 156 svingene opp Rocky Mountains, men den var langt mer potent enn det. ID. R Pikes Peak ble faktisk den aller raskeste bilen noensinne.

Den ble klokket inn til 7:57,148 minutter, og knuste den tidligere rekorden satt av Sébastien Loeb i en spesialbygd Peugeot 208 T16 Pikes Peak med hele 16 sekunder.

Annonse

For første gang var en elbil raskere enn samtlige eksosbilene i en stor konkurranse, noe som selvsagt viser potensialet i slike biler.

Men ikke nok med det.

Litt senere stilte den opp på et annet bakkeløp i England, og det spesielle med det løpet er at det har en rekord som er svært så vanskelig å slå. Tilbake i 1999 stilte nemlig tyske Nick Heidfield opp med formel 1-bilen McLaren-Mercedes MP4/13, og dundret igjennom løypa på 41,6 sekunder.

I ettertid så arrangørene at dette ble litt vel farlig, så av sikkerhetsmessige grunner får ikke slike typer biler stille opp lenger.

Rekorden kan dermed vise seg å bli en skikkelig vanskelig nøtt å knekke.

Men ID. R var faktisk ganske så nær. For med Romain Dumas bak rattet føk den inn på 43,05 sekunder, drøyt 1,3 sekunder bak den legendariske rekorden og den tredje raskeste tiden gjennom tidende.

Bilen er altså så imponerende at den nå har hanket inn prisen som «årets racerbil» både i Tyskland og Storbritannia.

‒ Vi hadde to mål med ID. R. Å sette rekord i Pikes Peak, og å vise hvor dynamisk, emosjonell og kraftfull elektromobilitet kan være, sier Volkswagen Motorsport-sjef Sven Smeets.

«Det er den raskeste bakkebilen noensinne ‒ og på samme tid en teknologisk milepæl», slo Auto Bild Motorsport, mens Top Gear skrev «drevet av elektrisk kraft ikke kun for å motstå oksygenmangel i høyden, men også for å utvikle et øyeblikkelig moment som må til for å en teleport-aktig akselerasjon».

Begge kåret den altså til årets racerbil.

ID. er hovedbenevnelsen på Volkswagens kommende elbiler, som så langt består av SUV-modellen ID. Crozz, småbilen ID., minibussen ID. Buzz og flaggskipet ID. Vizzion.

Og for å ikke glemme beistet ID. R Pikes Peak.

Den aller mest imponerende racerbilen i 2018.

Følg bil24 på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Her prøver Audi e-tron seg på et heng som er på 85 prosent. (Alle foto: Audi)

Her kjører Audis elbil opp verdens tøffeste utforbakke

Å kjøre ned verdens villeste utforløype er en utfordring i seg selv. Hva med å …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *