Annonse
Hjem Elbiler Elbiler skal kjøre rally i arktisk

Elbiler skal kjøre rally i arktisk

I 2021 skal helelektriske SUVer suse blant annet gjennom det arktiske landskapet i en ny ekstrem rallyserie.

Formel E var det første steget inn i den elektriske framtiden for motorsporten. Den ble lansert tilbake i 2014, og er nå inne i sin femte sesong.

Serien, som er ment som den elektriske versjonen av formel 1, kjøres i bygater og har nå tiltrukket seg store produsenter som Audi, BMW, DS, Jaguar og Nissan. Neste sesong kommer også Mercedes også Porsche på banen, så da blir det enda tøffere konkurranse.

Formel E har også ført til en annen ny elbil-serie kalt for Jaguar I-Pace eTrophy, og dette er en slags støtteklasse som kjører i forkant av hovedløpene.

Rallycross-VM, som til nå har vært dominert av Petter Solbergs team PSRX, er den neste store som blir utslippsfri. Dette skulle opprinnelig skje i 2020, men dette er foreløpig utsatt til 2021.

Saken fortsetter under Annonsen

Men det er planlagt ytterligere to elektriske motorsportserier, og nå begynner det virkelig å bli spesielt.

Noen år tilbake ble planene om en selvkjørende formel-serie lansert, og om alt går etter planen skal denne lanseres i testdrakt allerede i år og kjøres for fullt i 2021.

Serien er kalt Roborace, og består av formel-biler som kan kjøre av seg selv. Men planene inkluderer også fysiske førere, slik at det hele blir en kombinasjon av AI-førere og menneskelige førere.

Ganske så sprøtt.

Det er også den siste serien som det nå er lansert planer for.

Mannen som står bak formel E og Jaguar I-Pace eTrophy er Alejandro Agag, og han har en enda sprøere idé som han akter å realisere.

Nemlig en elektrisk rallyserie som virkelig er av den ekstreme sorten.

I forrige uke ble nemlig Extreme E lansert, og denne følger til en viss grad formelen til formel E. Bilene er i prinsippet like, men det er mulig for de 12 lagene å utvikle drivkomponenter som elmotor, drivaksel, bremsesystem, kraftoverføring, oppheng og kjøling selv.

Lagene kan også til en viss grad forme utseende selv, slik at det for eksempel skal være mulig å skille merkene fra hverandre.

Og vi snakker virkelig ekstrem terrengkjøring her.

For planene inkluderer baner på plasser høyt oppe i Himalaya, dypt inne i jungelen i Amazonas, i sanddynene i Sahara, ja, til og med så langt nord som du kommer ‒ i arktisk.

Jepp, det høres ut som en vill drøm, men Agag er dønn seriøs ‒ og har fått en rekke tungvektere med seg på dette.

‒ Jeg har alltid hatt stor lidenskap for teknologien rundt elektriske kjøretøy og mobilitetsløsninger som kan bremse de globale klimaendringer, sier han.

‒ Jeg tror sterkt at Extreme E kan bidra til å gjøre verden mer bærekraftig enda raskere, og vi har et drømmeteam for å gjøre denne ambisjonen til virkelighet.

Han har fått flere ledende skikkelser innen motorsport med på prosjektet, samt dekk- og teknologiprodusenten Continental som en partner.

En viktig del av motorsport er TV- og publikumsinntekter, men her går Extreme E en helt annen vei.

Løpene skal altså kjøres i ekstreme landskap, noe som betyr enorme kostander rundt en direkteproduksjon av TV-bilder og en manglende infrastruktur for publikum.

Så de vil heller lage en dokumentarserie på 10 deler rundt sesongen, og denne skal den kjente filmskaperen Fisher Stevens stå for.

Selve løpskonseptet er også litt annerledes enn det vi er vant til.

Her skal det kjøres to mot to, og til slutt skal det står igjen fire førere i en semifinale. Disse blir deretter til to som vil konkurrere i en finale.

Prototestene er planlagt å starte i april i år, og ganske eksakt to år senere skal det være klart for det første løpet.

Og det skjer kanskje på norsk is langt oppe i arktisk.

Vi er jo ledende på elbiler, så hvorfor ikke?

Følg bil24 på Facebook

Les også:

Formel E blir enda råere

Formel E blir stadig mer populært, og nå er også BMW på plass. (Foto: BMW)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

1,448FansLik
41FølgereFølg
74FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker