Annonse
Hjem Nyheter Der bilene dør

Der bilene dør

Om man noen gang skal sette betegnelsen «fascinerende» på en kirkegård må det bli bilkirkegården i Båstnäs. Den som er blitt litt av en turistattraksjon. Se bildegalleri nederst i saken.

Allerede før du kommer til bilkirkegården, for det er det biloppsamlingsplassen rett over svenskegrensen er, merker du at dette er noe spesielt.

Skal du komme deg dit må du først kjøre E18 over Ørje i Østfold, og ta av ved Tøcksfors rett over svenskegrensen. Du setter kurs videre noen kilometer inn i skogen mot Båstnäs, og ender på en og svingete skogsvei.

Du føler at du er på vei mot ingenting, akkurat som de mange bilene som har gjennomført sin siste reis på akkurat den samme strekningen.

Ingenting er faktisk veldig mye. Veien ender nemlig opp ved en enorm og fascinerende bilkirkegård.

Saken fortsetter under Annonsen

Det er faktisk noen hus er her, mens de fleste har fått den samme skjebne som de rustne bilene ‒ de er nemlig forlatte og forsmådd av sine tidligere eiere.

Vi er på en plass der bilene dør, og hvor lokalbefolkningen har forsvunnet. Det har blitt en kulturell møteplass som faktisk er den eneste av sitt slag i hele Nord-Europa. En unik «bil-himmel».

Vi får gå i fred på vinteren, men det er noe helt annet på sommerstid. Bilvrakene som hviler her har blitt en turistattraksjon for nostalgiske bilinteresserte og fotografglade amatører på jakt etter unike motiv.

Og det er lett å skjønne. For mens mange av bilene er ryddet bort for mange år siden, er det fortsatt mange igjen til minne om en svunnen tid den gang nordmenn valfartet til Sverige for å finne billige bildeler.

Har du en gammel Saab 9-3 eller en Ford Anglia kan det fortsatt være mulig å finne en brukbar del.  Brødrene Ivanssons bilskrot ble riktignok nedlagt på 1980-tallet, men et skilt på veggen forteller at det er fritt fram å kjøpe deler. Men ta kontakt før du begynner å demontere delene. Litt respekt for de «døde» må man ha.

Nå er altså bilkirkegården blitt et yndet turistmål og fotoobjekt.  Det er laget flere fotobøker og mange fotointeresserte kommer tilbake med jevne mellomrom.

Å vandre rundt her i stillhet blant rustne biler i alle farger gir en nostalgisk følelse. Blant trærne finnes det mosegrodde tyske Mercedes, engelske Morris, Scania og modeller vi ikke aner merket på. De kan gå under fellesbetegnelsen «rusthauger».

Men det er flotte rusthauger. For det slår oss hvor flotte de var i all sin enkelhet, og at dagens biler på mange måter har mistet sin sjel gjennom masseproduksjon og den moderne effektiviseringen.

Bilkirkegården er et monument over en svunnen tid da bilene faktisk var unike, og som nekter å la seg overvinne av naturen som desperat prøver å få overtaket.

Dette er en plass hvor bilene kom for å dø, men hvor de fortsatt lever videre.

Slik finner du fram:

Kjør til svenskegrensen ved Ørje i Østfold og ta av til høyre på Fågelsviksvägen rett før Tøcksfors sentrum.  Ta av en sidevei mot Båstnäs og kjøre deretter om lag 15 kilometer på en svingete og smal skogsvei før veien ender rett ved bilkirkegården.

Se bildegalleri fra Bilkirkegården i Tøckfors.
Alle foto: Bjørn-Are Hildonen

[modula id=”2012065″]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

1,216FansLik
42FølgereFølg
74FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker