Annonse
Hjem Elbiler Denne elbilen hyller en 81 år gammel rekordbil

Denne elbilen hyller en 81 år gammel rekordbil

Mercedes viser fram en elbil som skal gi oss et blikk inn i framtiden, og som på samme tid hyller en bil fra mellomkrigstiden.

Si «Silver Arrow» til en bilentusiast og vedkommende vet umiddelbart hva du snakker om. Sølvpilen ble født i 1934, og var Mercedes’ betegnelsen på racerbiler.

Den første Silver Arrow var en bil som ble kalt W 25, og Mercedes fikk et skikkelig problem i fanget da de utviklet den. Bilene som skulle delta i datiden formel 1 måtte nemlig veie under 750 kilo, noe ikke W 25 gjorde. Så løsningen ble å fjerne den tunge lakken, og dermed kom det sølvglinsende karosseriet fram. Og ettersom bilen også kunne minne om en pil ble den raskt døpt om til sølvpilen.

Tre år senere utviklet Mercedes W 125, og da var den sølvglinsende pilen også inspirert av datidens jagerfly. Mercedes hadde nemlig fått tips fra flyprodusentene Ernst Heinkel og Willy Messerschmitt om hvordan de skulle løse aerodynamiske utfordringer. Bilen ble rundere og fikk et kortere overheng foran, mens bakenden ble lengere og reduserte dermed det aerodynamiske trykket. Bilen fikk også en rund cockpit ‒ akkurat som framtidens elbil som de nå har vist fram.

Alt dette resulterte i den raskeste bilen verden hadde sett. Mercedes tok den med på Autobahnen mellom Frankfurt og Darmstadt, og der ble den målt til en hastighet på formidable 432,7 km/t. Fartsrekorden på offentlige veier sto faktisk helt fram til 2017.

Saken fortsetter under Annonsen

Da har du historien bak Silver Arrow, og det er på tide å snakke om framtiden.

Fortiden møter framtiden. Mercedes har laget en elbil som hyller en 81 år gammel rekordbil. (Alle foto: Mercedes)
Fortiden møter framtiden. Mercedes har laget en elbil som hyller en 81 år gammel rekordbil. (Foto: Mercedes)

Den har nå Mercedes vist fram i California hvor det har foregått et bilshow i Pebble Beach. Dit dro tyskerne med seg en bil kalt Vision EQ Silver Arrow. EQ er elbilserien til Mercedes, og den første elbilen som havner hos bilforhandlerne er SUV-modellen EQC.

EQ Vision Silver Arrow er en slags luksusvariant av en racerbil, og ikke ment for noe annen enn å vise hva de er i stand til. Den er 5,3 meter lang, smal som en pil og har kun ett sete i den runde cockpiten. Den er selvsagt lakkert i sølv, og Mercedes sier at de har brukt en teknikk som gjør at det ser ut som at det er helt flytende metall over bilen.

Og den er imponerende på nær sagt alle områder.

Den er ikke overraskende bygd ved utstrakt bruk av karbonfiber, den har splittere, luftinntak og spoilere som en «ekte» racerbil, og den har en digital cockpit fra framtiden. Ikke minst har den noen digre hjul på 24 tommer foran og 26 tommer bak, og dekkene er like imponerende med 255/25 foran og 305/25 bak. En spesiell deltalje er at Pirelli har utviklet dekk med stjernemønster, så de har tenkt på det aller meste.

Felgene er også meget spesielle, så dette må du bare se selv. Så her har du Vision EQ Silver Arrow (flere bilder helt nederst i saken).

Elbilen er utstyrt med to motorer som yter 750 hestekrefter, og som har en rekkevidde på over 400 kilometer i henhold til WLTP-standarden. Og skulle man savne lyden av en ekte racerbil er det en løsning på det også. Mercedes har puttet inn digitale lyder, og det er mulig å få lyden fra enten en formel 1 Silver Arrow eller en Mercedes-AMG V8-motor når gasspedalen tråkkes ned.

På innsiden har de vært smarte nok til å lage en løsning som kan bli vanlig i framtidens biler ‒ nemlig en berøringsskjerm på rattet. Men det er også en vanlig digital skjerm som erstatter instrumentpanelet, og denne er faktisk bøyd slik at alt peker mot føreren.

De har også hyllet W 125 på innsiden, og blant alt skinnet og annet luksus finner vi faktisk også trepaneler i valnøtt.

Framtidsvisjonen har forskjellige kjøreprogrammer som Comfort, Sport og Sport+, og de har også hentet inspirasjon fra kjørespillene. Det er nemlig mulig å få fram en skyggebil på panoramaskjermen som du kan kappkjøre mot, og «kjørelæreren» kommer også med tips om hvordan du kan kjøre bedre og raskere med tanke på linjevalg og bremsepunkt.

Vision EQ Silver Arrow er altså en konseptbil som skal vise oss litt av framtiden, mens den første elbilen tilgjengelig for bilkjøperne blir EQC. Den elektriske SUV-modellen kommer i 2019, og har i likhet med sølvpilen firehjulsdrift og en rekkevidde på rundt 400 kilometer.

Og du får den sikkert i sølv om du ønsker det.

Her er flere bilder av Vision EQ Silver Arrow:

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

1,802FansLik
60FølgereFølg
77FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker