Hjem / Forbruker / Brennhete biler tar livet av hunder
Hunder som blir etterlatt i varme biler lider. (Illustrasjonsfoto: Skoda)
Hunder som blir etterlatt i varme biler lider. (Illustrasjonsfoto: Skoda)

Brennhete biler tar livet av hunder

Store deler av Norge opplever Syden-temperaturer, og det er ikke bare varmt for oss voksne. For barn og dyr kan biler bli direkte dødsfeller.

Daglig tikker den inn bekymringsmeldinger til politiet om spesielt hunder som er etterlatt i biler, og hos våre svenske naboer har det gått så langt at hunder har måtte bøte med livet i brennhete biler.

Annonse

I noen sjeldne tilfeller blir også små barn etterlatt i bilen av stressede foreldre som rett og slett glemmer at det er en unge i baksetet.

Det er unntaket, men for hundene skjer dette daglig.

Selv relativt lave temperaturer kan potensielt være skadelig for hunder, som er spesielt følsomme for varmen. Hunder som blir rammet av heteslag kan faktisk få hjerneskader.

‒ Hunder regulerer temperaturen gjennom munnen og tungen, og de trenger mer frisk luft enn mennesker. Tegn på hundene har fått heteslag er for eksempel om den begynner å pese hurtig, sikler eller har feber, tørre og røde slimhinner, høy puls og i alvorligere tilfeller pusteproblemer, oppkast og til slutt havner den i koma, sier Per Josefsson, veterinær på Sveland Djurförsäkringar i Sverige.

En utetemperatur på 27 grader kan raskt føre til at det blir hele 52 grader i en stillestående bil uten eksternt luftinntak, og det sier seg selv at dette raskt kan bli livsfarlig for de som er innestengt.

Annonse

Rådet fra veterinæren er å knuse et bilvindu om hundene ser ut til å lide mye, og om situasjonen er mindre akutt bør politiet kontaktes. Eiere som etterlater seg hunder i varme biler risikerer å bli dømt for dyreplageri.

‒ Det er alvorlig å etterlate hunder i en bil, og i verste fall må de avlives eller får permanente skader, påpeker Josefsson.

Han sier at hunder også kan lide under kjøreturen, og at eiere bør vurdere å kjøre på andre tidspunkter enn midt på dagen når heten er som verst. Tipset er å ta hyppige pauser, slik at hundens sirkulasjon forbedres.

Slik behandler du heteslag for hunder:

  • Kontakt umiddelbart veterinær
  • Avkjøl hunden med kaldt vann på hodet og kroppen, legg våte håndklær i hundens armhuler og ball inn potene. Bydd håndklær ofte
  • Gi hunden vann å drikke og masser beina for å forbedre sirkulasjonen
  • Når kroppstemperaturen synker til 39,5 grader skal man slutte å kjøle ned hunden for å unngå for rask nedkjøling
  • Ved akutte tilfeller må hundene bringes til veterinær for drypp

Kilde: Sveland Djurförsäkringar

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Dette bildet illustrerer forskjellen med og uten refleks. Skummelt. (Foto: NAF)

Sjekk forskjellen med og uten refleks

Nå kommer høstmørket, og du lever farlig om du ferdes rundt veiene uten refleks. I …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *