Hjem / Nyheter / Viktig bruktbilsak i Høyesterett
Hvordan skal man klage på en jobb den forrige eieren fikk gjennomført? (Foto: NAF)
Hvordan skal man klage på en jobb den forrige eieren fikk gjennomført? (Foto: NAF)

Viktig bruktbilsak i Høyesterett

Kan en ny eier av en bruktbil klage på en verkstedjobb som den forrige eieren fikk utført? Det er spørsmålet Høyesterett nå skal ta stilling til.

Nordmenn har generelt gode rettigheter når det kommer til forbrukersaker, noe vi kan takke mange års god og målrettet arbeid signert flere av våre forbruksorganisasjoner for.

Det gjelder også i bilområdet.

Norge har blant annet verdens beste nybilgaranti, hvor det nå ikke lenger er uvanlig å få en garantiperiode på sju år.

Men det er stadig konflikter rundt bilene, og noen saker havner helt til topps i rettssystemet.

I 2013 førte NAF en sak som omhandlet spørsmålet om reklamasjoner for mislykkede reparasjoner skulle være gyldige selv om reklamasjonsfristen på fem år var utløpt. Saken omhandlet en bil som var utbedret for rust på fire dører og bakluka innen reklamasjonsfristen var utløpt. Bakluka ble byttet, mens rusten på dørene ble utbedret. Rusten på dørene kom tilbake tre år senere, men da nektet verkstedet å ta regningen for nok en utbedring.

Saken havnet til slutt hos Høyesteretten, som konkluderte med at dette var reklamasjon ettersom det tar tid før rusten kommer tilbake.

NAF vant altså fram med sitt syn.

Nå er nok en sak oppe for Høyesterett.

Denne gang handler det om et NAF-medlem som kjøpte en brukbil av et dødsbo. Den forrige eieren hadde da sørget for å få byttet registerreim på et godkjent verksted. Men etter en stund havarerte motoren, og lagmannsretten slo fast at dette skjedde på grunn av at det var gjort feil under arbeidet med skifte av registerreimen.

Uenigheten går ut på om den nye eieren kan rette kravet mot verkstedet, eller om det er den tidligere eieren som må fremme et slikt krav. I dette tilfelle vil det da være dødsboet. Den nye eieren må i så fall rette et krav mot boet, som igjen retter kravet mot verkstedet.

Saken kommer nå opp i Høyesterett, og de skal ta stilling til om kjøpsloven § 84 annet ledd gir en slik direktekravsrett, eller om denne bestemmelsen kun gir en rett til å gå på tidligere yrkesselgere, det vil si forhandlere.

NAF og bilbransjen er uenige om tolkningen, og saken kommer opp i 21. mars.

Bruktbilmarkedet i Norge er stort, og i fjor ble det solgt nærmere 700.000 bruktbiler via Finn.no. Det er altså mange som potensielt opplever at verkstedsutbedringer bestilt av den tidligere eieren ikke er god nok, så det er en viktig prinsippsak som Høyesteretten nå skal konkludere i.

Følg bil24 på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Peugeot har bygget framtidens bil på en klassiker fra 1969. (Alle foto: Peugeot)

Elbil-konseptet som tar pusten fra deg

Peugeot e-Legend har det meste. Den er elegant, elektrisk, har lang rekkevidde, rask lading og …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *