McLaren Solus GT startet sitt liv i spillverden, og har nå vunnet et bakkeløp i den virkelige verden. (Fotos: McLaren)

Videospill-bilen raskest i Goodwood

En bil laget for spillserien Gran Turismo var raskest i finalen under bakkeløpet i forbindelse med Goodwood-festivalen, for ja ‒ den digitale bilen er også laget helt på ekte. Se video.


Bilspill-serien Gran Turismo har vært en fantastisk suksess for PlayStation, men det er et problem. Det går nemlig vinter og vår mellom hver utgave, for utvikleren Polyphony Digital er nærmest besatt av ideen om at bilene og kjøringen skal være så realistisk som overhodet mulig.

PlayStation 4 ble lansert mot slutten av 2013, og timingen var dårlig. For dette var rett etter at Gran Turismo 6 (GT 6) ble sluppet for PlayStation 3.

Og ettersom GT 7 stadig ble utsatt, ble fansen mildt sagt utålmodig. PlayStation og Polyphony måtte gjøre noe.

Løsningen var et mellomspill kalt Gran Turismo Sport lansert i 2017, og selv om dette kun var et mellomsteg fram mot GT 7 lansert i 2022 sparte ikke Polyphony på kruttet.

Spillet byr på godt over 300 biler og over 80 baner, og det inkluderer også flere såkalte Vision Gran Turismo ‒ superbiler laget spesielt for Gran Turismo-serien.

En av disse var McLaren Ultimate Vision Gran Turismo, og denne har nå tatt det unike spranget fra spillet og over i den virkelige verden. Den har altså gått motsatt vei enn de aller fleste andre bilene i spillet, noe ingen av de andre visjon-bilene har gjort.

Bilen som her i det virkelige livet heter McLaren Solus GT er et monster ut av en annen verden, ja bokstavelig, og er en ren banebil som er altfor brutal for vanlige veier.

McLaren har klokt nok gjort denne svært eksklusiv, og de skal kun sette sammen 25 kundebiler. Og alle 25 er for lengst solgt ‒ selvsagt er de det.

Solus GT drives av en 5.2-liters V10-motor uten turbohjelp som har en rødlinje på over 10 000 r/min, og motoren er koblet til en skreddersydd 7-trinns sekvensiell girkasse. Og dette er voldsomme greier.

Motoren yter nemlig 840 hestekrefter og 650 Nm med dreiemoment, og da er det på sin plass å nevne at Solus GT faktisk veier mindre enn et tonn.

Det gjør den til en rakett med fire hjul, og 0-100 fyker unna på 2,5 sekunder. Toppfarten er også på plass, for denne gir seg ikke før den bikker over 200 mph ‒ det er over 322 km/t.

Som om ikke det er nok. McLaren som er på plass i Formel 1 har sendt denne inn i vindtunnelen for å optimalisere aerodynamikken, og ut av dette har det kommet en aerodynamisk pakke som er i stand til å utvikle over 1200 kilo med marktrykk. Det er ekstremt.

Det store spørsmålet er om alt dette funker ute på banen, og det har vi nå fått et svar på.

For McLaren runder 60 år, og for å feire skikkelig sendte de en rekke superbiler til Goodwood Festival of Speed ‒ inkludert Solus GT. Den bilen fikk først sin dynamiske debut, før det virkelig gjaldt ‒ det berømte bakkeløpet hvor konkurransen er beinhard.

Med fabrikksfører Marvin Kirchhöfer bak rattet stormet bilen opp bakken og forbi de mange farene som lurer langs den 2,57 kilometer lange løypen, og ble klokket inn til imponerende 45,342 sekunder.

Det var nok til å sikre McLarens sin andre seier i Timed Shootout på tre år, etter at de også vant i 2021.

‒ Seier for Solus GT i Timed Shootout-finalen kroner en milepæl for McLaren i Goodwood Festival of Speed, sier Michael Leiters, administrerende direktør i McLaren Automotive.

‒ Samtidig som festivalen feiret 30 år hadde vi 60-årsfeiringen vår med en Triple Crown-hyllest på McLaren House og på Hillclimb, og offentlige dynamiske debuter for både Solus GT og den nye 750S. Og nå har vi igjen tatt seieren i Timed Shootout Final – en fantastisk prestasjon av et utrolig team.

At dette går unna nesten som i et GT-spill viser videoen fra finaleløpet, og dette er ganske så skummelt å bare se på. Så klyp deg godt fast og ta en kikk på hvor rask bilen som har tatt spranget fra spillverden og over til den virkelig verden faktisk er.

Les også:

 

 

 

Les mer om:

Nyheter Superbilene