Hjem / Nyheter / Trump straffer ikke EU-biler
Donald Trump er nå fornøyd med EU. Her sammen med Donald Tusk, president for det europeiske råd. (Foto: EU)
Donald Trump er nå fornøyd med EU. Her sammen med Donald Tusk, president for det europeiske råd. (Foto: EU)

Trump straffer ikke EU-biler

En forbannet Donald Trump langet ut mot EU og truet med straffetoll på europeiske biler. Men nå har han snudd helt.

Tilbake i mars langet den noe uberegnelige amerikanske presidenten ut mot EU og europeiske bilprodusenter på Twitter, og truet med straffetoll på europeiske biler om ikke EU «roet seg».


Dette førte blant annet til at aksjekursen til GM falt dramatisk, og de europeiske bilprodusentene stilte seg uforstående til utbruddet.

Så sent som for et par dager siden gikk det fortsatt rykter om at Trump var fast bestemt på å ilegge utenlandske biler 25 prosent toll, men nå virker det til at presidenten har roet seg ned.

Etter et møte med presidenten for EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, har Trump gått bort fra straffetiltaket så lenge handelsforhandlingene pågår. Juncker bekreftet at ingen av partene ville innføre noe straffetoll så lenge de forhandler.

Det resulterte i en umiddelbar oppgang for aksjekursen til europeiske bilprodusenter. BMW var opp 3,04 prosent torsdag ettermiddag, Daimler 2,57 prosent og Volkswagen 3,47 prosent. Den tyske børsen var generelt opp 1,10 prosent på det tidspunktet.

Eventuelle straffetiltak på utenlandske biler vil ikke bare ramme europeiske produsenter, og land som Japan og Sør-Korea eksporterer mange biler til det amerikanske markedet.

Flere av produsentene har også fabrikker i USA, og kan dermed havne i kryssilden i den pågående krangelen mellom USA og Kina.

Blant de mange som er på plass i USA er Volvo, som nylig åpnet en fabrikk i South Carolina. Der lager de S60 og V60, og fra 2019 blir den fabrikken den eneste som produserer disse modellene. En handelskrig med Kina vil dermed svi ekstra for svenskene, som har kinesiske eiere og satser hardt på det kinesiske markedet.

Følg bil24 på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Skoda Kodiaq GT skal etter planen kun lanseres i Kina. (Alle foto: Skoda)

Blir vi snytt for Skodas nye coupé-SUV?

Del på Facebook Del på TwitterFor tre år siden var idéen til Skoda å lage …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *