Hjem / Nyheter / Se opp for motorsyklene
Nå gjør MC-folket comeback, og det er viktig å ta forholdsregler. (Foto: Erik Tanghe, Frende)
Nå gjør MC-folket comeback, og det er viktig å ta forholdsregler. (Foto: Erik Tanghe, Frende)

Se opp for motorsyklene

Vi har rundet april og nå kommer motorsyklistene for fullt. Og det gjelder å tenke seg om, både for motorsyklister og bilister. Her er rådene.

Av de 107 som døde i trafikken i fjor var det 19 motorsyklister, og kanskje den aller farligste tiden er når tohjulingene gjør sitt årlige comeback i den norske trafikken. Det gjelder både for de på tohjulingene, og bilistene som ferdes sammen med dem.

En ny MC-sesong krever altså ekstra oppmerksomhet fra de rustne førerne.

‒ Når du nå børster støv av motorsykkelen din må du først og fremst være klar over at det er noen måneder siden sist du satt på sykkelen. MC-kjøring er såpass krevende at du må vedlikeholde ferdighetene dine. Med lengre avbrekk trenger du en tilvenningsfase for å komme deg opp igjen på fjorårets nivå. Det er spesielt viktig for deg som ikke kjører så mye MC til vanlig, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Men det er ikke bare MC-folket selv som må ta hensyn når den nye sesongen tar til.

‒ MC-sesongen kommer like brått på oss bilister hvert eneste år. Vi er ikke vant til at motorsyklene er på veien og siden de er ganske små i forhold til bilen kan det være vanskelig for bilistene å beregne fart og avstand til motorsyklene, sier Johansen.

I løpet av de fem siste årene har forsikringsbransjen fått meldt 1.638 personskader på førere av lett og tung motorsykkel og moped. Av disse har 21 prosent kommet i april og mai. En sen sommer i år gjør at det store innrykket av tohjulinger først kommer nå.

‒ Et økende antall motorsyklister på veiene er et sikkert vårtegn. Men det gjør også at både MC-entusiaster og bilførere må være ekstra oppmerksomme på hverandre, sier Roger Ytre-Hauge, som er fagsjef på motor i Frende Forsikring.

‒ Spesielt bør bilistene passe godt på blindsonen før de skifter felt i rushtiden. Husk at motorsyklister gjerne legger seg mellom rekkene og kjører litt raskere enn biler i saktegående kø, sier Ytre-Hauge.

Det er lett å bli ivrig etter å ha gått og sett på den parkerte tohjulingen hele vinteren, og det gjelder å tenke seg litt om.

‒ Det er viktig at sykkelen er i god stand etter vinterdvalen, at førerne ikke blir for ivrige i starten og at det brukes tilstrekkelig beskyttelsesutstyr. Det er også viktig at både MC- og bilførere er oppmerksomme, hensynsfulle og tålmodige med hverandre, sier Ytre-Hauge.

Han peker åpenbart på en god hjelm som en viktig beskyttelse, men også på ryggskinne, kjøredress, støvler og hansker som det mest essensielle.

‒ Gå over utstyret når du tar det fram igjen etter vinteren. Det er viktig å sjekke at utstyret er intakt og ikke har noen skader i sømmene eller har fått andre skader siden sist, sier Ytre-Hauge.

Frende Forsikring har samlet en del råd både for motorsyklistene og bilistene foran årets sesong. Her er de.

Ta vårsjekken på motorsykkelen

 • Bremser: Sjekk at bremsene virker som de skal, se etter slitasje og undersøk om det er lekkasje i slanger eller koblinger.
 • Hjul: Sjekk om dekkene er slitt, om det er skader på dekk og felg og at dekkene er godt nok festet. Sjekk lufttrykket i dekkene og vurder om du skal investere i nye dekk hvis de er mer enn fire år gamle.
 • Lys: Sjekk at alle lys virker som de skal, at de er uten skader og rene.
 • Styring: Sjekk om det er slakk i styre-, hjul- eller svingarmlager. Sjekk at støtdemperne fungerer som de skal.
 • Kjedet: Sjekk at det er nok smøring, om kjedet er slitt eller om det er slakk.

Kilde: Trygg Trafikk

Skikk og bruk for motorsyklister

 • Gjør deg godt synlig for bilister
 • Bruk blinklys i god tid
 • Ikke ta unødige sjanser – det er ikke verdt det
 • Vær tålmodig med andre trafikanter som ikke har vært vant til å ha deg i veibanen på en stund

Skikk og bruk for bilførere

 • Sjekk blindsonen
 • Bruk speilene aktivt
 • Bruk blinklys i god tid
 • Vær tålmodig med tohjulingene, husk at føreren kan være rusten etter vinterdvalen
 • Husk at en motorsyklist er langt mindre beskyttet enn deg i trafikkbildet

Da gjenstår det bare å ønske alle trafikantene en god og sikker sommersesong.

Følg bil24 på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Ole Christian Veiby (t.h.) og Stig Rune Skjærmoen forlater Skoda, og neste stopp blir Citroën. (Begge foto: Skoda)

Nordmann går fra Skoda til Citroën

Ole Christian Veiby og kartleser Stig Rune Skjærmoen forlater Skoda med umiddelbar virkning, og blir …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *