Hjem / Nyheter / Nå øker antall trafikkofre
Antall omkomne på norske veier gikk opp i april. (Arkivfoto)
Antall omkomne på norske veier gikk opp i april. (Arkivfoto)

Nå øker antall trafikkofre

Åtte personer mistet livet i trafikken i april, noe som er én mer enn snittet for samme måned de fem siste årene.

Norsk trafikk har blitt vesentlig sikrere de siste årene, og i fjor opplevde vi det laveste antall omkomne siden 1947. Men den utviklingen syntes å ha stanset opp nå.

Med åtte døde i april har til sammen 24 personer omkommet i trafikken så langt i år, noe som er én mer enn samme periode i fjor.

‒ På tross av betydelig nedgang i antall omkomne i trafikken over tid så er det åtte tomme stoler rundt middagsbordet etter april i år. Det er forferdelig trist å tenke på. Trafikksikkerhetsarbeidet må fortsette med full styrke og fokus, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Av de åtte omkomne var det seks bilførere, en passasjer og en syklist. I fjor døde fem personer i trafikken i april. De omkomne var fra henholdsvis Hedmark, Buskerud, Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland, Sogn og Fjordane, Trøndelag og Nordland.

En sen vår gjorde april til en noe vanskelig trafikkmåned, men nå er både tohjulingene og de myke trafikantene på full fart inn i trafikken. Det betyr at de aller mest sårbar inntar trafikkbildet.

Syklistene har ifølge Trygg Trafikk tre ganger så høy ulykkesrisiko som bilister, og mer enn hver tredje nordmann er også redd i trafikken, ifølge en undersøkelse fra Kantar Media. Det er 1,4 millioner nordmenn det.

‒ Som syklist er du betydelig mer utsatt enn når du sitter i en bil, beskyttet av et stort og tungt karosseri. Det er farlig at mange blir irriterte i trafikken. Når vi også vet at mer enn hver tredje nordmann har vært redd i trafikken det siste halvåret er det grunn til bekymring. Husk at personen foran deg, eller ved siden av deg, også vil komme seg raskest mulig hjem og i god behold, sier Johansen.

48 prosent av alle nordmenn har vært vitne til eller opplevd nestenulykker det siste halvåret ‒ et tall som bekymrer Trygg Trafikk.

‒ Stadig flere nordmenn skal sykle og gå i framtiden, men vi må sørge for at det ikke fører til alvorlige ulykker. Når du er redd og det koker i topplokket tar du ikke de beste valgene. Vi er for raske i vendingen, gjør feil og dette øker risikoen for ulykker. Vær oppmerksomme på hverandre og vis hensyn! oppfordrer Trygg Trafikk-direktøren.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen uttalte under forrige ukes årlige trafikksikkerhetskonferanse i regi av Trygg Trafikk at sykkelandelen i byområdene skal opp til 20 prosent, mer enn en dobling av dagens antall syklister.

‒ Vi vet det kommer langt flere sårbare trafikanter på veiene og vi må sørge for at det blir trygt for alle å bevege seg i trafikken. Det gjør vi med bedre infrastruktur, men ikke minst bedre trafikkultur og holdninger til hverandre, sier Johansen.

Fem sykkeltips fra Trygg Trafikk:

Det er noen enkle tiltak du som syklist kan gjøre for å sikre deg best mulig for å unngå ulykker.

  • Sykkelhjelmen beskytter mot alvorlig hodeskader.
  • Husk lys, refleks og tøy som gjør deg godt synlig i trafikken.
  • Bruk tegn og få øyekontakt med andre trafikanter.
  • Senk farten og tilpass hastigheten etter forholdene.
  • Sykler du på fortau skal du holde gangfart.

Følg bil24 på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Ole Christian Veiby (t.h.) og Stig Rune Skjærmoen forlater Skoda, og neste stopp blir Citroën. (Begge foto: Skoda)

Nordmann går fra Skoda til Citroën

Ole Christian Veiby og kartleser Stig Rune Skjærmoen forlater Skoda med umiddelbar virkning, og blir …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *