Hjem / Elbiler / Londons svarte taxier blir elektriske ‒ med hjelp fra Norge
Dette er hybrid-taxiene til London. Elektrisk rekkevisdde er 130 kilometer. (Foto: LEVC)
Dette er hybrid-taxiene til London. Elektrisk rekkevisdde er 130 kilometer. (Foto: LEVC)

Londons svarte taxier blir elektriske ‒ med hjelp fra Norge

Om du har vært i London og ikke bare kjørt tube og dobbel-dekker, mens også tatt taxi kjenner du begrepet «black cab». Denne blir nå elektrisk.

Det er ikke bare i Norges største byer kampen mot forurensede biler pågår. London har virkelig kvesset knivene, og i 2018 møter drosjenæringen nok et hinder.


Alle bilene som skal få lisens må ha mulighet for å kjøre med nullutslipp. Altså hybrid eller totalt utslippsfri.

De nye taxiene kalt TX electric taxi er hybrid, og kommer fra London EV Company (LEVC). Dette selskapet er faktisk heleid av kinesiske Geely, som jo eier noen svensker vi kjenner til også ‒ ja, Volvo.

Og det skal ikke stå på testingen av TX-bilene. For den har faktisk vært ekstrem. Norsk ekstrem.

Produsentene har faktisk tatt noen slike helt forbi den polarsirkelen i Norge for å teste de i ekstremene forhold. Det kan du nevne til sjåføren når du tar en slik en i London.

Dette skjedde i mars, og bilene fikk kjørt seg i temperaturer ned mot -15 grader. Men det var ikke nok. Faktisk satte LEVC bilene i gedigne fryseskap som sørget for -49 grader, og testet videre.

Så helvete må fryse til før de nye taxiene i London stopper. Om de ikke går tom for strøm da.

For rekkevidden er alt annet enn ekstrem. Nærmere bestemt 130 kilometer. Men som sagt er dette hybridbiler, og den 1,5 liters lille motoren sørger for at de ruller 643 kilometer til sammen, og det burde holde til noen turer i Londons køtrafikk.

Taxiene har plass til seks passasjerer, strømuttak for datamaskiner, USB-porter, wifi, et stort panoramatak og et utvidet sikkerhetssystem.

En annen løsning er luftinntaket. Der er det montert filter som gjør at forurenset luft blir renset på vei inn i bilen, og er luften på utsiden for forurenset til å kunne renses vil et spjeld lukkes og stenge luften ute. Dermed skal passasjerene kunne nyte en ren og stille tur uansett smogforhold.

Ifølge produsenten er dette rett og slett verdens mest avanserte elektriske taxi.

‒ Etter omfattende testing er LEVCs nye taxi klar til å gjøre jobben den ble laget for: transportere folk rundt denne flotte byen trygt, rent og stilig. Bedre for passasjerer, mer kostnadseffektivt for sjåfører, vil den spille en viktig rolle i å bidra til å forbedre luftkvaliteten som alle londonere drar nytte av. Jeg er utrolig stolt av det arbeidet vi har utført hittil: Vi har produsert et nytt ikon, verdens mest avanserte elektriske taxi, sier Chris Gubbey, administrerende direktør hos LEVC.

Noen taxieiere i London vil få en førjulsgave i form av de nye elektriske taxiene, og deretter vil disse leveres fortløpende neste år.

Og LEVC nøyer seg ikke bare med London. De sier at de skal levere biler til hele Europa.

Så kanskje noen ender opp i Bodø også? De er jo allerede kjent der oppe.

Følg bil24.no på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Skoda Kodiaq GT skal etter planen kun lanseres i Kina. (Alle foto: Skoda)

Blir vi snytt for Skodas nye coupé-SUV?

Del på Facebook Del på TwitterFor tre år siden var idéen til Skoda å lage …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *