Hjem / Nyheter / Kineserne kjøper opp mer Volvo
Geely har kjøpt seg inn i AB Volvo som blant annet lager lastebiler. (Foto: Volvo)
Geely har kjøpt seg inn i AB Volvo som blant annet lager lastebiler. (Foto: Volvo)

Kineserne kjøper opp mer Volvo

De kinesiske eierne av Volvo har kjøpt seg inn i Volvo. Forvirret? Vel, det handler om Volvo Cars og AB Volvo.

Volvo er litt komplisert å forstå ettersom både lastebilene og personbilene har det samme navnet, men er to helt adskilte selskaper.


Slik var det ikke i 1998. Da ble personbiler, lastebiler, busser og anleggsmaskiner produsert av AB Volvo, men i 1999 ble personbilavdelingen skilt ut og solgt videre til Ford. Med på salget fulgte også retten til å bruke Volvo-navnet og merket.

Dermed oppstod den situasjonen at det finnes to Volvo-selskaper med det samme navnet og logoen.

Siden den gang har Volvo Cars havnet under kinesisk kontroll, noe som skjedde i 2010. De er sammen med det nye elbilmerket Polestar nå eid av kinesiske Geely, og opplever gode tider. Volvo selger nemlig som aldri før.

Aktiebolaget Volvo, forkortet AB Volvo, er altså de som produserer lastebilene og anleggsmaskiner. De er en av de største i verden, og sitter blant annet på en eierandel på hele 45 prosent i Dongfeng, en av Kinas største lastebilprodusenter. De har ingenting med Volvos personbiler å gjøre. Eller rettere sagt hadde.

For nå er de også litt kinesisk eid.

Geely har nemlig kjøpt seg inn i AB Volvo, og sikret seg 8,2 prosent av selskapet etter å ha punget ut 27 milliarder kronor for Cevians aksjepost. De blir dermed den største enkeltstående eieren av AB Volvo.

Geely understreker at de ikke har noen planer om å fusjonere selskapene, selv om begge selskapene har hovedkontorer i Göteborg.

Salget har også gitt eierne av investeringsselskapet Cevian litt av en forsinket julegave. De kjøpte aksjeposten i 2006, og tjente «småpene» 20 milliarder kroner på investeringen etter salget til Geely.

AB Volvo opplever nå oppgangstider, og har hatt en oppgang på 32 prosent på lastebilordrene og 45 prosent på anleggsmaskinordrene, og salget har gått opp 12 prosent. De solgte for 77 milliarder kronor i tredje kvartal.

Geely har kommet langt innen utviklingen av både elbiler og selvkjørende biler, og ikke minst det siste kan komme lastebilene til gode i årene som kommer.

Og så blir det jo litt enklere å snakke om Volvo nå som de begge har samme eier. Iallfall delvis.

Følg bil24.no på Facebook

 

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Her pakker James May opp en bil. (Faksimile Youtube)

Se James May pakke opp en bil

Er drømmen din å pakke opp en eske som inneholder en helt ny bil? Du …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *