Hjem / Nyheter / Jaguar-eiere økte prisene
Tata øker prisene på alle sine kjøretøy fra og med januar 2018. (Foto: Tata)
Tata øker prisene på alle sine kjøretøy fra og med januar 2018. (Foto: Tata)

Jaguar-eiere økte prisene

Det er kanskje et signal på at bilene i framtiden faktisk blir dyrere. Tata, eierne av Jaguar Land Rover, har økt prisene på sine biler.

Det første prissjokket vi fikk i Norge var da Opel Ampera-e plutselig ble mye dyrere enn den opprinnelig var. Men det er mange faktorer som kan ha spilt inn i akkurat den saken, så det var muligens tilfeldig.

Men indiske Tata har ikke vært involvert i noe oppkjøp, og melder enkelt og greit at årsaken til prishoppet på deres modeller er produksjonskostnader. Prishoppet er langt på nær det samme som Ampera-e fikk, og vi snakker om i underkant av 4.000 kroner (25.000 indiske rupi). Opels elbil økte med minst 45.000 kroner.

Tata er foreløpig det siste merket i det indiske markedet som justerer opp prisene, og blant de som har gjort det tidligere er selveste Toyota.

Alle peker på økende produksjonskostnader.

‒ De skiftende markedsforholdene, stigende innsatskostnader og ulike eksterne økonomiske forhold har tvunget oss til å vurdere prisøkningen, sier Mayank Pareek, president hos bilavdelingen til Tata.

Bilprodusentene er tvunget til å skifte fokus, og må nå legge inn kolossale summer på utvikling ‒ både når det kommer til elbil-teknologi og diverse førerassistenter. Dette er to ting som er helt i startgropen, og som gjør utviklingen av nye biler mye dyrere enn tidligere.

Bilprodusentene hevder for eksempel at de taper på dagens elbiler, og det kommer i hovedgrunnen av at batteriene fortsatt er dyre. Tesla er et eksempel, og de rapporterte nylig om et tap på vanvittige 5,5 milliarder kroner i tredje kvartal.

Tata er ikke kjent i Europa, men er en stor aktør som både lager personbiler, busser, lastebiler og kjøretøy til det indiske forsvaret. De eier som sagt Jaguar Land Rover, som de kjøpte fra Ford i 2008. Hjemme i India samarbeider de blant annet med Fiat.

Følg bil24.no på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Pininfarina kommer som eget merke, og den første bilen er en elektrisk hyperbil kalt PF0. (Alle foto: Pininfarina)

Legendariske Pininfarina med egen elektrisk hyperbil

Pininfarina er kjent for å komme med ombygde biler fra Ferrari og andre italienske merker, …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *