Hjem / Nyheter / Daimler har også fått «falske» stålprodukter
Daimler er også trukket inn i skandalen rundt Kobe Steel. (Foto: Daimler)
Daimler er også trukket inn i skandalen rundt Kobe Steel. (Foto: Daimler)

Daimler har også fått «falske» stålprodukter

Skandalen rundt stålprodusenten Kobe Steel vil ingen ende ta. Nå er det klart at også Daimler AG og Airbus har fått produkter fra selskapet.

Aksjene til Japans tredje største stålprodusent har sunket som en stein etter at den gedigne skandalen ble kjent. Verdier for uvirkelige 13 milliarder kroner er blåst bort i løpet noen dager.

Annonse

Kobe Steel har levert produkter til over 200 selskaper, og skandalen var et faktum de selskapet opplyste at de har jukset med dokumentasjonen for å klare kravene satt av kundene.  

«Data i sertifikater er blitt feilaktig omskrevet etc, og produktene var sendt som om de hadde møtt kvalitetskravene», skrev de i en pressemelding.

Dette har rystet den japanske industrien helt inn i grunnvollene.

Det ble raskt klart at selskaper som Toyota Motor, Japans jernbane, Mitsubishis tungindustri, Mazda Motor, Honda og Subaru var blant kundene, men det var mer usikkert om denne juksepraksisen involverte internasjonale kunder. Nå har vi svaret på akkurat det. Og ja, de har jukset med dokumentene også til dem.

Ifølge avisen Nikkei er svære selskaper som Daimler AG og flyprodusenten Airbus blant de skadelidende, mens en kilde opplyser til Reuters at Boeing også har fått produkter med manipulert dokumentasjon.

Denne skandalen har slått ned som en bombe, og nå viser det seg også ‒ svært uheldig og alvorlig ‒ at også data rundt produkter levert til kjernekraftverk er jukset med.

Dette er i tillegg til for eksempel Japans lyntog som når hastigheter i over 300 km/t, fly og for å ikke snakke om alle bilene som ruller rundt. Sikkerhetsskalaen kan være enorm.

Toyota har uttalt at de vil undersøke hvilke modeller som har Kobe-produkter, men at det er for tidlig å fastslå alvorlighetsgraden.

Verdiene på aksjene til Kobe Steel har falt i en voldsom fart de siste dagene, og verdien er fredag formiddag ned med over 40 prosent i forhold til uken før. Selskapet har innrømmet at juksepraksisen kan strekke seg så langt tilbake som ti år.

Følg bil24.no på Facebook

Les også

Posten og Buddy Mobility skal utvikle en selvkjørende pakkerobot. (Foto: Posten)

Buddy utvikler selvkjørende kjøretøy for Posten

Buddy Mobility skal utvikle teknologi for det som må være et av verdens mest saktegående …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *